Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

22.11.2012

Болезни черепах

Рубрика: Рептилии
Автор: admin


Гастроентерити неінфекційного походження черепах.

Серед усіх захворювань гастроентерити неінфекційної природи, тобто запальні захворювання шлунка і тонкого кишечнику, конкурують за перше місце тільки з гіповітамінозами.

Так само як і в інших хребетних тварин і людини, неінфекційні гастроентерити рептилій можуть бути розділені на гострі і хронічні. Гострі гастроентерити виникають у рептилій у стресових ситуаціях, при спаді температури нижче рівня, необхідного для перетравлювання їжі, при отруєннях.

Крім того, ознаки гострого гастроентериту можуть виникати при важких захворюваннях іншої природи (сепсис, пневмонія й ін. ) за 1-2 доби до загибелі тварини.

Причини виникнення хронічних гастроентеритів рептилій дотепер не можуть вважатися цілком установленими, однак із упевненістю можна сказати, що ведуче місце серед них належить одноманітному, нерегулярному і неповноцінний по складу харчуванню, а також стресовим ситуаціям.

З огляду на останнє, зрозуміло, що кількаразове повторення ситуацій, що викликали гострий гастрит, може згодом привести до переходу захворювання в хронічну форму.

Зовсім очевидно, що будь-які довгостроково поточні захворювання рептилій порушують процеси внутрішнього обміну і створюють сприятливий грунт для виникнення хронічних гастроентеритів.

До цього ж приводить побічна дія деяких лікарських препаратів — навіть після одного курсу антибіотикотерапії при першій годівлі може виникнути блювота як прояв дисбактеріозу. По клінічних проявах хронічні гастроентерити можуть бути підрозділені на дві форми — з підвищеною і зниженою секреторною активністю.

Характерна ознака всіх гастроентеритів — відригування чи блювота. При гострих формах блювота чітко зв’язана в часі з дією етіологічноого фактора (стресовий фактор, спад температури і т. п. ), що її викликали.

При хронічному гастриті з підвищеною секреторною активністю блювота відбувається на 1-3 добу після прийому їжі, при цьому кормова маса, незважаючи на невеликі терміни, значно перетравлена, а зі зниженою — майже не перетравлений корм відригується в значно більш пізні терміни.

Якщо в останньому випадку блювоти немає, то добре збережені залишки корму тварин, частіше черепах, виявляються у фекаліях. Іноді (у термінальній стадії хронічного гастроентериту зі зниженою секрецією) різко підсилюється моторика шлунково-кишкового тракту, і вдається спостерігати повне проходження через нього корму за кілька годин з моменту прийняття їжі без яких би то не було ознак перетравлювання.

Основні складові лікування неінфекційних гастроентеритів черепах — це нормалізація умов утримання, дієта і лікарська терапія. При гострих гастритах досить виключити провокуючі фактори і тимчасово перевести тварину на дієтичні корми.

У якості останніх можна використовувати не тільки найбільш легко перетравлювані і багаті вітамінами корми (наприклад, терту моркву для рослиноїдних рептилій чи шматочки печінки і м’ясного фаршу для м’ясоїдних черепах), але і спеціально оброблені для полегшення перетравлювання звичайних видів корму.

При лікуванні хронічних гастроентеритів до цих заходів потрібно приєднати лікарську терапію. Це фармакологічні речовини, що нормалізують травлення і вітаміни. Перші з них дають тварині з кормом, другі — будь-яким доступним способом.

При хронічних гастроентеритах з підвищеною секреторною функцією дають препарати, що знижують її,— альмагель, вікалін, викаир і т. п. І навпаки, зі зниженою секреторною активністю — абомін, панкреатин, панзінорм, фестал і ін.

У вітамінотерапії гастроентеритів ведуче місце належить вітамінам групи В. Можна вводити окремі вітаміни (у першу чергу В у мікродозах 2-3 рази в тиждень, В, — 2-10 мг із тією же частотою. Але краще використовувати В-комплекс у дозі 0,8 мл/ кг маси тварини 1 -2 рази в тиждень. Під час видужання для поліпшення процесів регенерації шлункового епітелію тварині можна давати олію шипшини чи обліпихи.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •