Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

22.11.2012

лечение красноухих черепах

Рубрика: Рептилии
Автор: admin


ХВОРОБИ і ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Ознаки захворювання черепах. Як правило, дуже часто власники черепах помічають нездужання своїх вихованців на 5-6 день, коли хвороба здобуває гострий характер і важко піддається лікуванню. Тому до стану черепахи необхідно відноситися без паніки, але з особливою увагою.

Першими симптомами захворювання є втрата апетиту і зовнішній прояв захворювання. Приміром, це може бути абсцес у районі голови, хвоста, кінцівок. Симптомами, що часто зустрічаються, можуть бути набряки повік, виділення з природних отворів: носа, клоаки, розріджені випорожнення також є першою ознакою захворювання, що починається.

Іноді ніяких зовнішніх ознак немає, вони з’являються не відразу, але черепаха стає млявою, малорухомою, у неї знижується апетит. Вже в цей момент варто насторожитися і проконсультуватися з лікуючим лікарем ветеринарної медицини.

Черепахи — холоднокровні істоти з непостійною температурою тіла, і тому паразити і збудники захворювань для них строго специфічні і не являють небезпеку більшості теплокровних, у тому числі і людини. Але не слід зневажати засобами особистої гігієни і щораз після роботи в тераріумі варто мити руки з милом.

Для відсутності перезараження (аутозаражения) підлогу навколо басейну для купання необхідно підігрівати і тримати його постійно сухою.

Першим принципом, на якому ґрунтується діагностика захворювань амфібій і рептилій, є старанність збору анамнезу — зведень по історії захворювання. Іноді це дозволяє поставити правильний діагноз навіть по одній ознаці.

Приміром, судороги в ящірки в одному випадку будуть викликані дефіцитом кальцію після відкладення яєць чи при нестачі його в раціоні.

Таке буває при годівлі одними борошняними черв’яками. В іншому випадку — отруєнням при неправильно проведеній дезинсекції. І тільки знання анамнестичних даних дозволяє зрозуміти причину захворювання і вибрати правильну тактику лікування, зовсім різну в цих випадках.

Друге — це постановка найбільш ймовірного діагнозу. Наприклад, при судомному скороченні задніх кінцівок у водяних черепах, що може бути викликано нестачею вітамінів, враження центральної нервової системи гельмінтами чи інсектицидами, вірніше поставити діагноз гіповітамінозу, захворювання, що часто зустрічається з усіх перерахованих вище.

При даній тактиці більше підстав розраховувати на успіх. І останнє. Багато захворювань амфібій і рептилій проявляються подібними ознаками. У цьому випадку діагноз повинний ставитися по ведучій ознаці, тобто найбільш вираженій з них.

У рептилій найбільш складна диференціальна діагностика захворювань, що виражаються в комплексних порушеннях травлення (так званій диспепсичний синдром) і зовнішнього дихання (синдром диспепсичное). Диспепсичний синдром виражається в появі блювоти, зміні швидкості перевтравлення їжі, характеру калових мас, наступному виснаженні.

Найбільше часто диспепсичний синдром — це прояв захворювань шлунково-кишкового тракту як інфекційної, так і неінфекційної природи, а також наслідок неправильного режиму утримання.

Синдром порушення дихання проявляється в наявності виділень із трахеї і ніздрів, що супроводжується утрудненням дихання через носові ходи, хрипами, здуттям тіла в місці розташування легень і порушенням флотаційних якостей тварини.

Цей синдром — прояв захворювань дихальної системи всілякої природи. Використання алгоритму будується на принципі однозначної відповіді на поставлені питання і, на наш погляд, досить простій. У цілому ряді випадків в умовах домашнього тераріуму, при відсутності можливостей проведення найпростіших лабораторних досліджень, діагноз може бути встановлений тільки орієнтовно.

Наприклад, інфекційний дерматит, без уточнення його природи може бути бактеріальним чи грибковим. Тактика лікування в цьому випадку може бути двоякою і залежить від загального стану тварини. Якщо загальний стан тварини відносно благополучний, лікування вірніше починати з методів, що будуть мати найменшу кількість ускладнень.

У нашому випадку, це місцеве лікування з використанням противогрибкових мазей. Ефект від проведеної терапії допомагає установити правильний діагноз.

Лікарі називають таке лікування діагностичним. У противному випадку, коли стан тварини досить тривожний і вимагає вживання невідкладних заходів, уточненням діагнозу доцільно зневажити, а лікування необхідно проводити з використанням препаратів різного спектру дії одночасно — і антибактеріальних, і противогрибкових.

Як і у всіх інших випадках, лікування амфібій і рептилій повинне починатися так рано, як тільки це можливо, тобто відразу ж після установки діагнозу, нехай навіть орієнтованого. Лікування повинне бути комплексним, спрямованим на ліквідацію усіляких проявів хвороби.

Але ведуче місце в комплексній терапії тераріумих тварин повинне займати етіологічнее лікування — лікування, спрямоване на усунення основної причини захворювання. Виходячи з цього, стає ясно, яке велике місце в лікуванні захворювань цих тварин повинні займати нормальні умови їхнього утримання.

Образно говорячи, амфібії і рептилії — більш відкриті живі системи, чим вищі хребетні. Через цілий ряд фізіологічних особливостей (високої залежності балансу рідини в організмі амфібій від зовнішньої води, пойкілотермій — залежності власної температури тіла тварини від температури навколишнього середовища й ін. ) вони занадто тісно зв’язані з факторами навколишнього середовища.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •