Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

22.11.2012

уход и содержание красноухих черепах

Рубрика: Рептилии
Автор: admin


Годівля черепах.

Черепахи, що живуть у домашніх умовах, мають потребу в збалансованій годівлі, що включає всі необхідні для них речовини. У природі тварина може самостійно знайти для себе джерела вітамінів і мінеральних речовин, але в домашніх умовах про це варто подбати хазяям черепахи.

Годувати черепах необхідно вдень, коли вони виявляють найбільшу активність, незважаючи на те що довгий час їх вважали нічними тваринами.

Давати їм корм рекомендується після того, як вони досить прогріються, тому що черепахи, які знаходяться в прохолоді тривалий час, не мають апетиту. Якщо немає можливості годувати черепаху вдень, найкраще давати їй їжу ввечері, за кілька годин до сну.

Черепахи відносяться до таких тварин, що можуть обходитися без їжі дуже довго, кілька днів чи навіть тижнів, однак не можна морити їх голодом.

Визначити, чи хоче черепаха їсти, можна по декількох ознакам: сухопутні черепахи починають неспокійно рухатися по загоні чи квартирі, підходять до місця, де їх, як правило, годують.

Водяні черепахи постійно оглядають дно акваріуму чи тераріуму в пошуках їжі, але, будучи голодними, роблять це неспокійно, безладно рухаючись у воді.

Продукти, якими ви годуєте черепаху, повинні обов’язково бути свіжими і ретельно вимитими. Необхідно давати тварині тільки ті фрукти й овочі, при вирощуванні яких не використовувалися які-небудь хімікати. Якщо у вас немає можливості годувати черепаху плодами з власного саду, то при покупці продуктів на це варто звертати особливу увагу.

Якщо тварина довго відмовляється від їжі, її необхідно показати лікарю ветеринарної медицини, тому що це може бути ознакою захворювання. Часто тільки що куплена черепаха не їсть через те, що не може звикнути до нової обстановки і незнайомих умов.

У цьому випадку тварині потрібно надати спокій і якийсь час не чіпати її і не шуміти в приміщенні, де вона знаходиться. Часта відсутність апетиту в черепахи буває зв’язане з тим, що вона не може звикнути до нового раціону.

Потрібно довідатися, чим харчувалася черепаха до того, як з’явилася у вас, і привчати її до нової їжі поступово. Якщо у вас є інші черепахи, нову тварину найкраще відразу посадити до них, тоді вона почне харчуватися разом з ними.

Молодих черепах, що не досягли дворічного віку, рекомендується годувати щодня, тому що для нормального росту і розвитку їм потрібне регулярне харчування.

Дорослих особин можна годувати рідше -2-3 рази в тиждень, якщо вони здорові, добре набирають вагу і їх не потрібно готувати до сплячки. При утриманні в тераріумі декількох черепах потрібно стежити, щоб більш великі і сильні особи не пригнічували більш слабких і давали їм підійти до годівниці.

При виборі корму для черепах варто враховувати, водяники вони чи сухопутні, особливості різних видів, а також регіон, у якому вони живуть у природі.

Сухопутні черепахи харчуються переважно рослинними кормами. їм можна давати листки капусти, кульбаби, салату, стебла і листки гороху, конюшини, подорожника. Деякі добре їдять свіжі бутони і квітки кульбаби. Ці рослини корисні для травлення черепах, тому що в їхніх листках міститься багато клітковини. Перед тим як давати листки тварині, їх бажано злегка збризкати водою.

Корисно давати цим тваринам дрібно нарізані листки кропиви, овес, що проріс. Кропиву можна засушити і годувати нею черепах і узимку. Сухопутним черепахам можна давати свіжі овочі — моркву, буряк, у яких міститься велика кількість необхідних їм живильних речовин.

Овочі рекомендується дрібно нарізати чи натерти на тертці, тому що вони досить тверді і черепахи не можуть самостійно подрібнювати великі шматки. Черепахи з задоволенням їдять молоді огірки і помідори. Помідори потрібно нарізати, тому що їсти їх цілком вашому вихованцю незручно.

Щоб тварина харчувалася різноманітно, корисно давати їй суміш з різних листків і здрібнених овочів. Деякі черепахи їдять розім’яту відварену картоплю і рис. Крім овочів, черепасі можна давати і фрукти — груші, яблука, сливи, абрикоси, персики.

Ця тварина також із задоволенням їсть ягоди (малину, полуницю, смородину і т. п.). Великі фрукти потрібно розрізати на кілька частин чи розім’яти вилкою. Черепахи охоче їдять кавуни і дині, а також цитрусові. Деякі види з задоволенням лакомляться бананами.

Незважаючи на те, що основою раціону сухопутних черепах є рослинна їжа, їм необхідні і продукти тваринного походження. У процесі спостереження за поводженням цих тварин у природних умовах з’ясувалося, що вони харчуються дрібними комахами, пташенятами птахів, гнізда яких знаходяться на землі, равликами, черв’яками й ін.
Тому черепахам іноді варто давати небагато фаршу, борошняних черв’яків, мотилів, цвіркунів чи садових равликів (водяних давати не можна). У даний час у зоомагазинах продаються спеціальні сухі корми для сухопутних і водяних черепах, що у більшості випадків містять вітамінно-мінеральні добавки.

Однак постійно давати черепахам сухий корм не слід, тому що він у будь-якому випадку не зможе замінити повноцінну і різноманітну годівлю з використанням натуральних, свіжих продуктів. Багато черепах люблять сільський сир, зварені вкруту яйця, відварену рибу.

Усю варену їжу, перед тим як дати черепахам, необхідно остудити. Щодня невеликій сухопутній черепасі потрібно 30-40 г корму. Велику його частину, приблизно 80%, складають зелень, здрібнені овочі і фрукти, а інші крупи і продукти тваринного походження.

У корм черепахам корисно додавати товчену яєчну шкаралупу, в якій міститься великий процент кальцію. їдять черепахи не надто акуратно і значну частину корму розкидають і утоптують у грунт, тому його залишки не варто надовго залишати в загоні чи тераріумі.

Щоб їжа не псувалась, потрібно намагатися давати тварині стільки, скільки вона може з’їсти. При годівлі необхідно пам’ятати про те, що, закінчивши приймати корм, через деякий час черепаха може повернутися до годівниці, тому прибирати корм відразу не варто.

Годувати сухопутних черепах розмоченим хлібом з молоком можна лише в крайньому випадку. Вважається , що сухопутні черепахи взагаі не п’ють, що їм достатньо рідини, яка міститься у рослинах, але це не так. Ставиити у акваріум поїлку з водою не варто, тому що черепахи обов’язково її перевернуть, краще всього поїти їх під час купання.

Водяних черепах годують в основному тваринним кормом. Дрібним молодим черепахам можна давати мотиля, трубочника, сушених дафній, дощових черв’яків, концентрати, які призначені для акваріумних рибок, сушений чи живий гамарус (водяних рачків).

Крупним дорослим водяним черепахам, окрім вище перерахованих кормів, можна давати сире чи варене курине м’ясо, яловичину. Подеколи рекомендується годувати їх сирою рибою. Рибку бажано 1 хвилину потримати у киплячій воді, перед тим як давати її черепасі, оскільки у ній міститься фермент тіаміназа.

У раціон водяних черепах потрібно обовязково включати комах: личинок борошнистого хрущака, тарганів, різних жуків і ін. З віком водяні черепахи починають живитися не тільки тваринним, але і рослинним кормом, в основному водоростями, тому вирощувати водорості для прикрашення акваріуму немає смислу.

Для підгодівлі черепах рослини можна вирощувати в окремому акваріумі. Дають черепахам практично усі водорості, за винятком елодеї і лімнофілів, тому що вони отрутні. Якщо немає можливості підгодовувати тварин водоростями, можна дати їм листки кульбаби чи салату — деякі водяні черепахи їдять їх із задоволенням.

Якщо недалеко від вашого житла є ставок, з його поверхні можна збирати ряску і час від часу давати її черепахам. Як тварини, так і рослинні корми черепахам сиплють прямо у воду. Незважаючи на те, що водяні черепахи їдять швидко, шматочки м’яса чи риби, що залишилися у воді, швидко починають гнити і стають непридатними для їжі.

Тому давати тварині корму потрібно рівно стільки, скільки вони можуть з’їсти за 15-20 хвилин, інакше прийдеться після.кожної годівлі змінювати воду в акваріумі.

Якщо дозволяють можливості, ви можете давати черепахам живих акваріумних рибок (гуппі, мечоносців, золотих рибок). Це дозволить водяним черепахам і в домашніх умовах виявляти свої мисливські інстинкти.

Як сухопутних, так і водяних черепах потрібно годувати помірковано, тому що переїдання їм може тільки зашкодити. Якщо черепаха наситилася, давати їй додатковий корм не потрібно. Молодих зростаючих черепах варто годувати 1 -2 рази в день, дорослих — 1 раз у день і бажано 1 день у тиждень не годувати.

Корисно про сендвіч-панелі — адже, якщо черепаху помістили у терраріум із стекол, важливо знати деякі речі.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •