Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

21.11.2012

Содержание водных черепах в аквариуме

Рубрика: Рептилии
Автор: admin


Утримання водяних черепах.

Облаштування тераріуму для водяних черепах відрізняється від тераріуму для сухопутних. Усередині нього обов’язково повинне бути місце для водойми. Можна розділити приміщення для черепах на дві частини за допомогою перегородки з оргскла.

На одній половині улаштовують водойму, а на іншій насипають грунт чи пісок. Перегородка може бути як проникною, так і непроникної для води. Деякі види цих тварин можуть знаходитися на вологому грунті, а деяким, навпаки, потрібно зовсім сухий субстрат.

З урахуванням цих особливостей і потрібно влаштовувати перегородку. Водяних черепах, особливо молодих, можна утримувати не тільки в тераріумі, але й в акваріумі. Найкраще підходять для них безкаркасні клеєні конструкції з оргскла. Розмір акваріуму залежить від віку і розміру тварини.

Щоб черепаха не потонула (а таке цілком може трапитися), для неї потрібно спорудити сухий острівець, на який їй зручно буде виходити. Цей острівець можна улаштувати в куті акваріуму, якщо його стінки досить високі і черепаха не зможе перелізти через них. У противному випадку острівець варто улаштувати в центрі акваріуму і закріпити дротом.

Як матеріал для острівця можна використовувати дерево (але не фанеру), пінопласт, пластик чи оргскло. Щоб додати острівцю більш природний вигляд, його можна покрити яванским мохом, частину якого варто опустити у воду.

Мох швидко закріпиться на острівці і покриє його цілком, а опущені у воду частини будуть харчувати вологою всю рослину.

У тераріумах обов’язково повинний бути насипаний шар грунту товщиною 3-10 см, тому що утримання черепах без нього може привести до деформації кінцівок і захворюванням простудного характеру. У якості ґрунту можна використовувати пісок, але оптимальним варіантом для цих тварин буде дрібна галька з округлими краями, щоб тварина не поранилася.

Висаджувати в акваріум чи тераріум декоративні водяні рослини не можна, тому що більшість водяних черепах поїдають їх і псують зовнішній вигляд акваріуму.

Якщо ви все-таки хочете, щоб акваріум був прикрашений рослинами, можна відгородити невелику його частину уздовж однієї зі стінок і висадити водорості там. Деякі їхні види дуже розростаються, тому необхідно регулярно чистити скло акваріуму.

Температура води в акваріумі чи тераріумі повинна бути в межах 18-30° С. Красновухі черепахи добре себе почувають при температурі води до 25° С, а для тропічних видів необхідна більш тепла вода — від 25 до 30° С.

Для підтримки постійної температури води в акваріумі чи тераріумі можна використовувати акваріумний обігрівач з терморегулятором, що цілком занурюють у воду скляний корпус обігрівача бажано помістити усередину кожуха з нержавіючої сталі з отворами, попередньо надягши на нього кілька колечок, зроблених з гумового шланга, щоб він не розбився.

Розташовувати обігрівач потрібно на дні, бажано засипавши його камінням чи закріпити клеєм, щоб черепахи не могли пошкодитись від нього. Не рекомендується використовувати для обігріву води нагрівальні шнури, тому що черепахи легко можуть розірвати чи перекусити їх.

При чищенні акваріуму чи тераріуму обігрівач потрібно обов’язково відключати, а потім включати знову. Для контролю за температурою варто установити термометри, найкраще два: один для виміру температури на суші, інший — у воді. Ні в якому разі не можна використовувати ртутні термометри, тому що черепахи можуть їх розбити й отруїтися ртуттю.

Можна застосовувати спиртові, котрі більш безпечні, але кращим варіантом є ріди-нокристалічні, що прикріплюються до скла акваріуму зовні. Вони найбільш точні, однак у них є істотний недолік — вони не вологостійкі.

Наливати в акваріум неохідно воду, вистояну протягом доби. Зайво говорити, що тераріуми, акваріуми і загони необхідно регулярно чистити, щоб перешкодити розмноженню бактерій, що можуть привести до захворювання тварини.

Крім того, екскременти черепах, якщо їх вчасно не забрати, загнивають і видають неприємний запах. Воду в тераріумі чи акваріумі бажано змінювати щодня, однак це можливо далеко не завжди. В даний час існують різні фильтри для акваріумів.

Використовуючи їх, можна змінювати воду один раз у кілька днів. Прості внутрішні фільтри з губками найкраще застосовувати в невеликих акваріумах. У неглибоких акваріумах ці фільтри можна покласти набік, щоб вони були цілком занурені у воду. Прості фільтри дозволяють затримувати великі частки бруду, також вони можуть діяти як малопотужні біологічні фільтри.

Для містких акваріумів обсягом 120-150 л, у яких утримуються великі черепахи, будуть потрібні фільтри, які прокачують 8-10 обсягів води в годину. Для цього підійдуть виносні фільтри каністрового типу. У них поміщають наповнювач (пластикові чи керамічні кульки, трубочки чи кубики).

Такий фільтр досить ефективно очищає воду в акваріумах. Убезпечити трубки фільтра від ушкодження черепахами можна, відгородивши за допомогою перегородки з оргскла невелику ділянку біля стінки, причому перегородка не повинна доходити до дна.

За перегородкою можна розташувати не тільки трубки фільтра, але і датчики температури, а також інші прилади. Крім фільтрів, що очищають воду від часток бруду, у даний час усе частіше стали застосовуватися біологічні фільтри, їхньою особливістю є те, що вони руйнують розчинені у воді сполуки азоту за допомогою бактерій, що поселяються на фільтруючому матеріалі з великою поверхнею, наприклад на піску, гравії, пластикових трубочках чи кульках.

Можна придбати спеціальні наповнювачі для фільтрів, що продаються в зоомагазинах. Біологічні фільтри дозволяють тривалий час зберігализько чверті об’єму води в акваріумі. Щоб прискорити роботу фільтра, у воду рекомендується додавати спеціальні препарати, у яких містяться бактерії. їх також можна купити в зоомагазинах.

Біологічний фільтр, як правило, являє собою встановлену на дні пластину з великою кількістю дрібних отворів, на яку насипають гравій чи грубозернистий пісок шаром 4-5 см, однак для тераріумів чи акваріумів, де утримуються черепахи, такий фільтр не підходить.

Черепахи розкидають пісок, коли риються на дні, у результаті чого утворяться не покриті гравієм ділянки і погіршується робота фільтра. Для черепах як біофільтр найкраще спорудити штучний берег з насипаним зверху гравієм товщиною 5-6 см, а для циркуляції води у водоймі застосовується помпа.

На усмоктувальний патрубок помпи потрібно надягти запобіжну сітку, щоб у помпу не попадали сторонні предмети. На вході фільтра рекомендується установити поролонову губку як попередній фільтр, що буде затримувати частки бруду.

Забруднений фільтр необхідно регулярно промивати, однак для миття ні в якому разі не можна використовувати мило чи пральний порошок, найкраще промивати його під сильним струменем теплої води. Цілком змінювати воду в тераріумі, оснащеному фільтром, необхідно один раз в 1-2 місяці.

Однак, якщо ви помітили, що фільтр недостатньо ефективний і вода згодом забруднюється, змінювати її потрібно частіше. Для заміни варто використовувати Наповнювач біологічного фільтра варто прочищати тільки при сильному забрудненню чистою водою без хлору, щоб не загинули корисні бактерії.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •