Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

21.11.2012

купить террариум для красноухих черепах

Рубрика: Рептилии
Автор: admin


Утримання в тераріумі.

Для більшості черепах цей спосіб утримання найкращий, тому що в тераріумі є можливість створити умови, найбільш наближені до природного.

Тераріуми в зоомагазинах коштують досить дорого, до того ж далеко не завжди можна знайти тераріум, що підходить для визначеного виду черепах по розміру і типу.

Для черепах рекомендується підбирати горизонтальні тераріуми, вертикальні і кубічні більше підходять для рептилій, що ведуть древинний спосіб життя.

Клімат у тераріумі може бути сухим, помірковано вологим. Найкраще, якщо тераріум буде сконструйований з оргскла, тому що звичайне скло не має достатню міцність і велика черепаха може пошкодити чи розбити його. Поза залежністю від типу тераріум повинний бути постачений системами освітлення, опалення і вентиляції.

Батьківщиною більшості черепах є тропічні чи субтропічні райони, де інтенсивність природного освітлення і тривалість світлового дня набагато більші, ніж в Україні.

Тому при підборі освітлювальних приладів для тераріуму необхідно враховувати, що в звичайній кімнаті на відстані декількох метрів від вікна освітленість приблизно в 300 разів нижче природної.

Освітлювати тераріум обов’язково, тому що черепахам для активного життя потрібний досить тривалий світловий день, 8-12 годин, у залежності від пори року. Для цього можна використовувати лампи денного світла потужністю 15, 20 чи 40 Вт.

Довжина ламп повинна відповідати довжині стінки тераріуму, на якій вони будуть установлені. Більшість видів черепах мають потребу в ультрафіолетовому випромінюванні, тому рекомендується установити в тераріумі не тільки звичайні лампи, але і лампи з Уф-частиню спектра.

Поміщати джерела ультрафіолетового випромінювання необхідно усередині тераріуму чи безпосередньо над ним, тому що скло затримує велику частину ультрафіолетових променів.

Для освітлення тераріумів, у яких містяться черепахи й інші плазуючі, використовуються різні лампи. Можна помістити в тераріумі лампи, що, крім світла видимого спектра, можуть випромінювати ультрафіолетове світло з різною інтенсивністю.

Установка таких ламп буде більш вигідною, чим ламп накалювання й ультрафіолетових по окремості. Лампи для тераріуму розрізняються по інтенсивності і якості кольору, що дуже важливо для рептилій. Якість кольору визначається колірною температурою, вимірюваної по Кельвіні, а також індексом передачі кольору.

При високому індексі передача кольору лампи наближається до природного освітлення, що дуже важливо для рептилій. При такім освітленні фарбування черепах буде більш інтенсивним і природним. Особливо важливі для черепах якісні характеристики ламп з ультрафіолетовим випромінюванням.

Спектр ультрафіолетових хвиль підрозділяється на дві зони: зону ультрафіолету А (УФА) з дов жиною хвиль 320-400 нм і зону ультрафіолету В (УФВ) з довжиною хвиль 290-320 нм. УФА діє як біологічний стимулятор, сприяє прояву шлюбного поводження в неволі і підтримує здоров’я черепах у нормі.

УФВ стимулює синтез провітаміну В в організмі черепах, що потім під впливом нагрівання перетворюється у вітамін 03. Причому готовий вітамін 03, доданий у їжу рептилій, не справляє такого ж впливу на організм, як вітамін, отриманий при ультрафіолетовому випромінюванні, що доводить необхідність установки ультрафіолетових ламп у тераріумі.

В даний час існує кілька різновидів ламп, призначених спеціально для тераріумів. Головною вимогою до таких ламп є повний спектр випромінювання, при якому показник колірної температури повинний складати близько 5500°К, а індекс передачі кольору — не менш 90.

Розподіл спектральної інтенсивності і звичайного, і ультрафіолетового світла такої лампи повинен бути максимально наближеним до природного освітлення опівдні при ясній погоді.

Ультрафіолетові промені з довжиною хвиль від 200 до 230 нм і від 254 до 300 нм володіють вираженою бактерицидною дією і можуть бути використані для знезаражування внутрішньої поверхні тераріуму і предметів, що знаходяться в ньому. Тварин на час впливу цих променів найкраще вийняти з тераріуму.

При виборі лампи варто звернути особливу увагу на ці показники, тому що останнім часом з’явилося багато ламп, рекламованих як лампи повного спектра, але не володіють необхідними характеристиками. Часто цим терміном називають звичайні флуоресцентні лампи, що не дають білого світла, а також лампи накалювання, у скло яких

доданий елемент неодимій. Ці лампи не мають необхідну якість світла і не можуть стимулювати вироблення вітаміну у рептилій. Часто в тераріумі встановлюють чорні ультрафіолетові лампи, що випромінюють достатню кількість УФА, але випромінювання УФВ у них знаходиться на досить низькому рівні. Сині ультрафіолетові лампи по своїх параметрах практично не відрізняються від чорних.

Добре підходять для тераріуму медичні «сонячні лампи», що випромінюють досить високий рівень УФВ, однак вони дорогі і продаються тільки в спеціалізованих магазинах. Інші види медичних ламп, ртутно-кварцеві і ртутно-ультрафіолетові, крім випромінювання УФВ, випромінюють також тверді хвилі, тому їхнє застосування потрібно строго дозувати.

У зоомагазинах часто зустрічається лампа, призначена спеціально для рептилій, — Repty-Gio, що, як видно, сполучає показники ламп повного спектра і при цьому відрізняється високим рівнем випромінювання УФВ.

Установлювати цю лампу і лампи повного спектра потрібно на відстані приблизно 60 см від місця розташування тварини, тому що це дозволить уберегти черепаху від опіків. Більша відстань недоцільна, оскільки лампи при віддаленні втрачають інтенсивність випромінювання.

Нагрівальні елементи для опалення тераріуму можна розмістити знизу чи усередині нього. Для обігріву можна використовувати лампи накалювання чи нагрівальні шнури, прокладені під грунтом.

При установці обігрівальної системи необхідно створити в тераріумі невеликий перепад температур, щоб черепаха могла самостійно вибирати місце, де вона найкраще себе почуває.

Можна використовувати для обігріву лампи з дзеркальним напилюванням, що направляють на яке-небудь місце, а інша частина тераріуму залишається поза зоною обігріву. Для того щоб уникнути перегріву тераріуму, рекомендується підключити всі нагрівальні прилади через автоматичний регулятор температури.

Крім систем обігріву і освітлення, у тераріумі обов’язково повинна бути система вентиляції, тому що відсутність свіжого повітря часто приводить до виникнення різних захворювань. Вентиляційні отвори варто проробити в стінках тераріуму і на його кришці.

Щоб тварина не вибралася, їх рекомендується затягнути сіткою. Розмір отворів залежить від того, яка вологість повинна підтримуватися в тераріумі. Якщо тераріум дуже великий, обсягом більш 1000 л, звичайних вентиляційних отворів буде недостатньо, потрібно установити витяжний вентилятор.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •