Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

21.11.2012

Купить черепаху

Рубрика: Рептилии
Автор: admin


ВИБИРАЄМО ЧЕРЕПАХУ

Поширене уявлення про черепах як про лінивих, повільних, байдужих і нетямковитих тварин не відповідають дійсності. Здорові черепахи рухливі й активні, особливо в період розмноження. Багатьом сухопутним видам у природі приходиться долати величезні відстані, пробиратися через гори.

По кмітливості черепахи перевершують деяких гризунів. Відомо, що багато черепах, що живуть у пустелі, після дощів викопують у землі невеликі басейни, у яких вода може зберігатися кілька годин. Якщо годувати тварину у визначені годинни, вона навчиться приходити на місце годівлі в потрібний час.

Хоча вважається, що шкіра і панцир черепах грубі, ці тварини досить швидко звикають до поглажування і навіть починають їх любити. Перед покупкою рекомендується розглянути особливості різних видів черепах і вирішити, яка тварина більше підходить для утримання у вашій квартирі.

Найбільш поширені в зоомагазинах прісноводні черепахи — червоновухі і розписні, сухопутні зустрічаються рідше, із сухопутних черепах найчастіше продають середземноморську і середньоазіатську. Іноді можна зустріти променисту черепаху, коробчасту, зірчасту, пантеровую, зубчасту кініксу.

Екзотичні види черепах досить рідко зустрічаються в зоомагазинах, але їх можна придбати в спеціальних розплідниках чи у селекціонерів.

Черепахи, батьківщиною яких є тропіки, гарні тим, що вони не впадають у сплячку й активні протягом усього року. Здобувати черепах потрібно тільки в спеціалізованих магазинах, де тварини утримуються в придатних умовах.

Ні в якому разі не можна купувати черепаху з рук на ринках. У цьому випадку великий ризик одержати хвору тваринну чи занадто молоду для утримання в домашніх умовах.

У продавців варто довідатися, чим харчувалася тварина під час утримання в магазині, які їй давали вітамінні добавки. У більшості зоомагазинів вам дадуть інформацію, де можна знайти фахівця з хвороб рептилій.

Особлива увагу необхідно звернути на те, де варто утримувати той чи інший вид черепахи — у загоні, тераріумі, акваріумі і т. п. Крім того, варто враховувати, що найчастіше в магазинах продають невеликих молодих черепах, що з віком можуть досягти дуже великих розмірів, і догляд за ними стане скрутним. Тому найкраще поцікавитися, якої величини дана черепаха може досягти через 5 років.

Немаловажну роль при виборі здорової черепахи грає її зовнішній вигляд. Першою справою необхідно ретельно обстежувати шкіру тварини на наявність паразитів.

Для цього черепаху потрібно покласти на стіл чи іншу поверхню, застелену білою чи тканиною чи папером, і уважно оглянути. Кліщі найчастіше ховаються в складках шкіри біля хвоста, на шиї, іноді навколо очей. На водяних черепахах, часто паразитують п’явки.

Зубні голки черепахи повинні бути однаковими по довжині, а на передній частині голови не повинні знаходитися рогові нарости, що заважають їй приймати їжу. Також варто звернути увагу на правильність і міцність панцира.

Деформований чи занадто м’який панцир може бути свідченням захворювання чи неправильного харчування. У дорослої нормально розвинутої тварини і карапакс, і пластрон повинні бути нерухомими і твердими, на них не повинно бути ушкоджень і подряпин, а також плям, що не відповідають природному фарбуванню цього виду. Рогова оболонка повинна міцно кріпитися до кістяка.

Щитки панцира в здорової тварини повинні бути рівними і щільно прилягати один до другого.

Очі здорової тварини повинні легко відкриватися, не склеюючись, бути чистими, без набряків і виділень. Якщо очі запалі і їх оточує вузька виїмка, то це може бути свідченням зневоднювання організму черепахи.

На шкірі не повинно бути плям і тріщин. Варто переконатися у відсутності в носових отворах і на слизуватій оболонці рота яких-небудь білястих відкладень. Шкіра навколо рота повинна бути чистою, без плям. Внутрішня частина рота і язика повинні бути ясно-рожевими, без ранок. Слина в здорових черепах не грузла, не тягнеться і не пузириться.

Рекомендується звернути увагу на поводження черепахи, координацію її рухів. Млявість і апатичність тварини можуть бути ознакою хвороби.

Також необхідно прислухатися до видаваних черепахами звуків. Варто пам’ятати, що дихання черепахи повинне бути безшумним, без хрипів і сторонніх звуків. Іноді в незвичайній обстановці ці тварини починають фиркати, тому найкраще почекати, поки черепаха заспокоїться.

Багато в чому поведінка тварини залежить від температури навколишнього середовища. Якщо в добре прогрітому приміщенні черепаха сидить спокійно, не рухаючись, утягнувши голову, це може бути ознакою того, що вона хвора.

Здорова тварина рухається, оглядається в незнайомій обстановці, а при наближенні до неї відразу ж ховає голову в панцир. Здорова черепаха, якщо взяти її в руки, обов’язково буде пручатися, розмахуючи лапами. Піднімаючи черепаху, рекомендується тримати її головою до себе, тому що, розхвилювавшись, вона може обдати вас струменем сечі чи фекалій.

Для того щоб визначити, чи не страждає черепаха від нестачі ваги, потрібно взяти її в руки і порівняти з вагою інших черепах з тієї ж групи.

Здобуваючи декількох черепах, потрібно пам’ятати, що самці сухопутних черепах часто поводяться агресивно по відношенню один до другого, тому що в природі їм приходиться відстоювати свою територію. Водяні черепахи, що утримуються в тераріумі, також можуть конфліктувати між собою, тому заздалегідь потрібно приготувати для них досить просторе приміщення.

Після того як черепаха обрана, її потрібно доставити додому. До появи черепахи в будинку там уже повинне бути готове місце для неї — загін чи тераріум. Переносити черепах найкраще в звичайній картонній коробці, на дно якої покладений шар зім’ятого папера. Якщо на вулиці холодно, на дно коробки рекомендується покласти грілку.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •