Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

21.11.2012

Средиземноморская черепаха

Рубрика: Ветеринария
Метки: Автор: admin


Середземноморська черепаха.

Середземноморська черепаха — невелика сухопутна тварина, розмір якої в зрілому віці не перевищує 25-28 см. У природних умовах цей вид зустрічається в країнах Середземномор’я, відкіля і походить назва цієї черепахи, а також в Ірану, Іракові, Грузії, Азербайджану і на Чорноморському узбережжі Кавказу.

средиземноморская черепаха

Панцир у цього виду міцний, добре розвинутий, опуклий, покриваючий все тіло. Щитки панцира утворюють складний візерунок у вигляді неправильних кілець, темних по зовнішньому краї.

Чим старше черепаха, тим більше на її панцирі кілець, хоча їхнє число і не відповідає точному числу років тварини. На Кавказі й у Закавказзі ця черепаха живе в степах і напівпустелях, а також на покритих чагарником схилах гір, а на Чорноморському узбережжі Кавказу — у лісах.

Іноді середземноморські черепахи живуть на полях і виноградниках. Найбільшу активність срєд-земноморські черепахи виявляють удень, але влітку, у жарку погоду, вони в середині дня нерідко зариваються в лісі під опалі листки і гілки, а в степу — під землю.

У прохолодну погоду, навесні чи восени черепахи виповзають на відкриті місця, щоб погрітися на сонце. Ці тварини досить повільні, однак навесні, у період розмноження, їм часто приходиться долати значні відстані.

Невеликі перешкоди на своєму шляху, наприклад чагарники чи камені, черепахи не помічають, проходячи навпростець. Середземноморська черепаха харчується в основному рослинною їжею, хоча іноді не гидує і черв’яками, равликами чи комахами.

На зиму тварини ховаються в ущелинах, невеликих поглибленнях між коренями дерев чи зариваються в землю, щоб впасти в сплячку. Зі сплячки вони виходять у березні. Після пробудження в черепах починаються шлюбні ігри, що проходять на відкритих місцях.

Самець під час ігор підходить упритул до самки, ховає голову і постукує краєм панцира об панцир самки. У повсякденному житті ці черепахи, як правило, не видають звуків, однак, помітивши загрожуючу їм небезпеку, голосно сичать.

У червні-липні самки починають відкладати яйця в спеціально вириті ямки. Протягом літа черепахи відкладають яйця в середньому три рази. У кожній кладці нараховується 3-8 яєць білого кольору. Після того як яйця відкладені, черепаха засипає їх грунтом і утрамбовує його поверхню, проходячи по ній кілька разів.

Після цього вона до місця кладки більше не повертається. Через 70-80 днів на світ з’являються маленькі черепашки. Лицьовим зубом, розташованим на кінці верхньої щелепи, вони допомагають собі, коли їм приходить час вибиратися назовні.

Повертаючись усередині яйця, черепашка розсікає зубом шкарлупу. Оскільки молоді черепашки з’являються на світ наприкінці літа чи восени, то більшість з них не виходять на поверхню, а зариваються в грунт ще глибше, щоб перезимувати.

Навесні черепашки виповзають на поверхню. Вага їх у цьому віці складає близько 15 г, а довжина панцира — 3 см. Середземноморські черепахи, особливо молоді, у яких панцир ще м’який, часто страждають від нападів хижих тварин і птахів.

Багато в чому зменшенню чисельності середземноморських черепах сприяють і люди, відловлюючи їх у величезних кількостях і знищуючи природне середовище їх мешкання. Тому не слід брати додому зовсім маленьких черепашок, що у подібних умовах практично не виживають. Віддавати перевагу варто тільки дорослим і досить розвинутим особинам.

Купить средиземноморскую черепаху



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •