Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

12.03.2014

Беременность коров

Рубрика: КРС
Автор: admin


ВАГІТНІСТЬ У КОРІВ

Після запліднення самки спермії рухаються під дією скорочень стінки рогів і через 5-15 хв досягають яйцепроводов. Тільки незначна частина сперміїв (близько 1000) проникає в яйцепровод.

Рух по яйцепроводу здійснюються завдяки перистальтичним скороченням його стінок, активності самих сперміїв і току рідини, створюваному коливаннями війок, які вистилають внутрішню поверхню яйцепровода.

Через 2-3 год спермій досягають середньої ділянки яйцепровода, де і відбувається зустріч з яйцем. Спермії остаточно «дозрівають», тобто набувають здатність проникнути всередину яйця і запліднити його, в середньому через 8 год після введення в статеві шляхи самки. Тут вони зберігають здатність до запліднення протягом 12-18 год.

Яйце після виходу через разорвавшуюся стінку фолікула потрапляє в воронку яйцепровода і рухається у напрямку верхівки рогу. Хоча яйце зберігає життєздатність близько доби, запліднення його через (1 год і більше після овуляції є причиною ряду анормальностей, що ведуть до загибелі і розсмоктуванню зародків.

При зустрічі з яйцем один з сперміїв проникає через його оболонку. Входження спермія всередину яйця завершується об’єднанням батьківської та материнської хромосомних груп (носіїв спадковості). В результаті запліднення утворюється зигота. Вже через добу після запліднення вона починає дробитися з утворенням бластомерів (куль дроблення). На четверту-п’яту добу після запліднення зигота, яка перебуває на жердину-падцатиклеточной стадії, виходить з яйцепровода в порожнину рога матки.

В процесі дроблення утворюються клітини двох типів — дрібні круглі і великі сплощені. Дрібні переміщуються до одного полюса, великі — до іншого. З дрібних клітин в подальшому формується зародок, з великих утворюються плодові оболонки.

Наступний етап — формування в ембріоні порожнини, яка заповнюється рідиною.

На 8-12-у добу зигота звільняється від яйцевих оболонок і осідає на поверхні слизової оболонки одного з рогів матки. Це свідчить про перехід до наступного етапу внутрішньоутробного розвитку — стадії зародка (ембріона).

Отримуючи живлення за рахунок маткової рідини (ембріотрофу), зародок швидко збільшується в розмірі і перетворюється в витягнутий у довжину пухирець. Його зовнішня оболонка (трофобласт) до кінця 18 діб досягає в довжину 35-40 див. В цей час зародковий диск має довжину 1 мм і завширшки 0,6 мм. На 34-ту добу зародок має масу 600 мг; він сильно зігнутий.

В зародку відбувається закладка органів і тканин. В першу чергу закладаються серце з судинами, спинний і головний мозок, травна трубка, печінка.

На 30-е добу навколо зародка з складок трофобласта починає формуватися навколоплідна оболонка, яка в подальшому заповнюється рідиною, що створює водне середовище, що розвивається зародка. Між навколоплідної оболонкою і трофобластом розвивається сечова оболонка, що бере початок від первинного сечового міхура зародка.

На другому місяці на зовнішній оболонці трофобластического бульбашки починається закладка ворсинок. Вони розташовуються групами в місцях знаходження карункулов. Війкові ділянки називаються котиледонамия надалі відбувається занурення ворсин у заглиблення слизової оболонки карупкулов — утворюються так звані крипти. Ворсини галузяться і вростають в товщі карункула. Кожен карункул разом з котиледоном утворює плацентому.

Виходять з черевної порожнини плода пупкових судини прямують до зовнішньої оболонці і тут дають розгалуження. У плацентомной області вони розпадаються на безліч дрібних судин, які впроваджуються в крипти.

Через плацентомы здійснюється в основному газообмін між організмом плоду і матері. Асиміляція поживних речовин (у вигляді ембріотрофу, продукованого матковими залозами) відбувається в межплацентомной області за допомогою дрібних виступів (ареал).

Внутрішньоутробний період до 60-го дня характеризується закладенням і формуванням органів і систем. Надалі відбувається ріст і розвиток органів і тканин плоду.

Плід розвивається вкрай нерівномірно. Якщо у двомісячному віці він має масу 8,3 г (0,02% кінцевої маси), то в три місяці — 100 г (0,25% ); у чотири -600 г (1,5%); в п’ять — 1700 г (4%); у шість — 5,0 кг (12%); у сім — 9,5 кг (24%). Решта 76% маси утворюються в останні два місяці внутрішньоутробного розвитку.

Бурхливе зростання плоду в останні два місяці тільності вимагає особливої напруги і посиленої діяльності органів і систем материнського організму, спрямованої на задоволення різноманітних потреб плода. Тому для тільних сухостійних корів необхідно організувати достатню і повноцінне годування, їм створити сприятливий режим утримання.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •