Лечим по-человечески!
(067) 986-29-64 (050) 520-06-76(093) 466-02-12
ДОМИНАНТА
ОЗВЕРЕВШИЕ ЦЕНЫ
Контакты
Лечение пироплазмоза
Лицензия
 

Получить совет!

Чугуевская ветклиника "Ласка"


 

22.05.2014

Стафилококк свиней

Рубрика: Свиньи
Автор: admin


СТАФІЛОКОК ВІД СВИНЕЙ  ДО ЛЮДИНІ

Діана Меемкен, Томас Блах, відділення епідеміології Вищої ветеринарної школи Ганновера, Німеччина

Метицилін-резистентний (!) Staphylococcus aureus (MRSA) — це штам стафілококів, резистентних до b-лактамних антибіотиків. Основний компонент цієї стійкості — так званий А-ген, який кодує утворення модифікованого пеніцилін-зв’язуючого протеїну і через це перешкоджає вбудовуванню р-лактаму в клітинну стінку (Berger-Bachi, 2002).

У медицині інфекція, викликана Staphylococcus aureus, відома з 1960-х років (Barber, 1964). У ветеринарній практиці про метицилін-резистентний золотистий стафілокок вперше згадується в 1972 році як про збудника маститів у бельгійських корів.

У наступні роки цей мікроорганізм спорадично виділявся і від інших домашніх і продуктивних тварин за клінічних випадків інфекції шкіри та й ще ы м’яких тканин, також пневмонії, ендокардитів і септицемії.

У 2005 році в центрі уваги ветеринарів і медиків виявилися свині, коли після виникнення післяпологового маститу в селянки, причиною якого став золотистий стафілокок, було проведено бактеріологічне обстеження свиней, які перебували на фермі.

При цьому у дев’яти з 10 свиней була виявлена колонізація MRS А носової порожнини. Всі ізоляти (і отримані від селянки, і виділені від свиней) за генетичною структурою були віднесені до типу ST398, який у обстежуваних свиней не викликав явних клінічних ознак.

На підставі цього в 2007 році в Нідерландах були проведені масштабні дослідження свинопоголів’я на носійство MRS А. Частота присутності MRS А в носових змивах на різних фермах була в межах від 11% до 54%. Крім того, значне поширення MRSA такого типу ST398 у свиней було виявлено в Іспанії, Данії, Бельгії та Канаді.

Внаслідок великої частоти MRSA-носійства у свиней в Голландії і відсутності даних про це по Німеччині відділенням епідеміології Вищої ветеринарної школи Ганновера та Національним ре-ференс-центром з стафілококової інфекції була проведена спільна робота щодо цілеспрямованого дослідження назальних мазків у свиней на присутність MRSA.

З березня по жовтень 2007 року було обстежено 678 свиней різних вікових груп з 347 стад у двох федеральних землях Німеччини (Нижня Саксонія і Північний Рейн — Вестфалія). Тварини не мали клінічних і патологічних ознак захворювання з участю MRSA. Отримані від них мазки з носової порожнини були направлені в лабораторію для виділення мікроорганізмів і генетично-молекулярно-го визначення їх типу.

Одночасно, щоб визначити потенційну антропозоонозну небезпеку цього збудника, дослідження проводили також серед людей, що мали контакт зі свинями за родом своєї професійної діяльності. У обстежену групу увійшли 28 практикуючих ветлікарів, які обслуговують свинопоголів’я, 50 співробітників ветслужби м’ясокомбінатів, де проводили забій свиней, і вісім співробітників діагностичної лабораторії, які працювали зі свинячим патматеріалом. Узяті у них мазки з носової порожнини також були відправлені в лабораторію.

В результаті проведених досліджень у 13% тварин на 18% ферм був виділений метицилін-резис-тентний золотистий стафілокок. У всіх ізолятах був визначений тип ST398. З 86 чоловік, що пройшли обстеження, носіями MRS А виявилися 20.

Найбільш високий відсоток MRSA-інфікованих було зареєстровано серед ветлікарів (36%) і співробітників лабораторії (38%). З 50 працівників м’ясокомбінатів мікроорганізм був виділений тільки у 14%. У всіх 20 ізолятах також був визначений тип ST398. Клінічних проявів захворювань, викликаних MSRA, у обстежених осіб не спостерігалося.

Як випливає з наведених даних, в Німеччині, як і в інших країнах, відзначається висока частота колонізації носової порожнини домашніх свиней MRSA. Так як всі виділені від свиней ізоляти належать до клональної лінії ST398 і оскільки в інших дослідженнях цей штам у свиней також домінує, можна говорити про безсумнівну адаптацію збудника до цього виду тварин.

Зростання частоти випадків виділення MRSA ST398 у звичайних людей, які за родом професійної діяльності контактують зі свинями та продукцією свинарства, свідчить про передачу збудника між свинею і людиною. Крім того, показана залежність між тривалістю контакту людей з живими свинями та відсотком позитивних проб. Так, практикуючі ветлікарі мінімум вдвічі частіше піддавалися колонізації MRSA БТ398, ніж ветсанексперти на м’ясокомбінатах.

Хоча у людей штами MRSA типу БТ398 рідше були причиною клінічних захворювань, цілком обґрунтованою стала зацікавленість з боку медицини і ветеринарії в подальших дослідженнях цього штаму, очевидно тісно пов’язаного зі свинями.

Наявність цієї видовий асоціації дає «епідеміологічний шанс» простежити динаміку розповсюдження збудника до того, як в результаті генетичної мутації він набуде патогенності.
У той же час люди, які в силу професійної діяльності мають прямий або непрямий контакт зі свинями, за допомогою скринінгу зможуть захистити себе та інших, і в разі необхідності пройти необхідну санацію.

Таким чином, з отриманих до теперішнього часу відомостей з даного питання можна зробити наступний висновок: поки немає підстав вважати, що контакт з свинопоголів’ям або продуктами забою свиней, а також споживання свинячого м’яса несуть підвищений ризик для здоров’я людей. Однак для профілактики можливої антропозоонозної загрози з боку MRSA ST398 ситуація обов’язково повинна залишатися під наглядом.



Вас также заинтересует это:

Comments (0)

Комментариев нет

Нет комментариев.

Добавить комментарий





Добавить объявление/Задать вопрос/Доска объявлений/Ветеринария/Карта сайта/Контакты
Схема проезда
Карта Чугуева
Время работы:
пн-пт с 08 до 18
сб-вс с 08 до 14

  • Рубрики

  • Страницы

  • Вход на сайт



  •